Makanan yang baik untuk penyakit ulser

Ulser adalah RASA sakit, yang terjadi perut, bahagian atas usus kecil yang disebut duodenum, mulut, atau organ kelamin. Luka terbuka dan luka yang menyakitkan menyebabkan banyak ketidakselesaan. Ulser peptik adalah sangat biasa; Namun, dengan perubahan gaya hidup dan diet tertentu, anda dapat mengurangkan risiko mengembangkannya. Berikut adalah senarai makanan yang boleh anda miliki sebagai sebahagian daripada diet rawatan ulser.

➜ Sesetengah kajian menunjukkan bahawa omega-3 yang terdapat dalam ikan berminyak, seperti makarel, ikan sardin, herring, dan salmon boleh membantu melegakan ulser. Omega-3, yang merupakan lemak yang baik, membantu meningkatkan pengeluaran sebatian yang melindungi lapisan keseluruhan saluran pencernaan.

➜ Antioksidan bermanfaat untuk mengurangkan risiko ulser dan mengurangkan gejala ulser. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti wortel, kale, jus kubis, buah kiwi dan aprikot boleh melindungi lapisan perut dan usus kerana kandungan vitamin C dan beta-karotena. Baca juga: makanan sesuai untuk gastrik

➜ Juga, vitamin E dari makanan seperti hazelnut, kuman gandum, minyak sejuk seperti minyak biji bunga matahari dan minyak kacang soya juga boleh membantu merawat ulser.

➜ Teh Chamomile santai dan dapat membantu meredakan sakit perut ulser. Sesetengah pakar pemakanan juga menasihati rawatan menggunakan asid amino, yang merupakan blok bangunan protein.

➜ Meningkatkan pengambilan serat anda boleh membantu mengurangkan ulser duodenal. Ini kerana serat menggalakkan perkembangan lapisan perlindungan mucin yang sihat di perut dan usus. Satu lagi makanan yang hebat untuk penyembuhan dan mengurangkan risiko ulser ialah yogurt rendah lemak dan nonfat. Baca juga: www.inmalay.com/2017/07/perbezaan-sebatian-karbon-organik-dan.html

Sekiranya anda menderita penyakit ulser, maka tinggalkan makanan yang disenaraikan di atas. Juga, berikutan beberapa langkah pencegahan dan pemakanan yang baik dapat membuktikan menjadi sangat berfaedah.